WO2Actueel.nl

Helmondse oorlogsslachtoffers: vind Max voor ons

Het onderzoek naar Helmondse oorlogsslachtoffers bracht al het verhaal van mevrouw Bakker boven tafel. Ondertussen hebben we ook Sanne Vonk en Jeroen van der Heijden gesproken. Sanne Vonk heeft twintig jaar geleden het boek Onder de Bescherming van de Engel GabriŽl geschreven. Jeroen van der Heijden heeft daar aan ook meegewerkt en heeft daarnaast diverse andere verhalen voor de Heemkundekring Helmond Peelland geschreven. Beide kwamen met heel veel tips over waar wij meer informatie konden vinden. Er kwam ook ťťn klein verzoekje; vind Max voor ons.

Twintig jaar geleden kregen ze namelijk naar aanleiding van dat boek een telefoontje van Antoon Verberne. Hij was namelijk met ťťn van de besproken slachtoffers bevriend geweest en ze waren samen opgepakt. Het betrof Cor Moedt en samen hadden ze in en rond Helmond verzet gepleegd. Het resultaat van het telefoongesprek was een verhaal dat in 1995 door de Heemkundekring werd gepubliceerd. Het gaat over de oorlogservaringen van Antoon Verberne en die mogen wij nu opnieuw publiceren op onze Go2War2.nl website. Moedt overleefde de oorlog niet en staat dus ook op het oorlogsmonument in Helmond. Verberne wist de oorlog wel te overleven.

In Haaren kreeg Antoon Verberne op een gegeven moment een celgenoot. Dat bleek Isak Lievendag te zijn. Hij had een foto van zijn zoontje Max bij zich. Dat het met Isak slecht was afgelopen, was toen al bekend. Maar van Max was indertijd geen spoor meer te vinden. Zowel Verberne als de schrijvers vroegen zich dus af wat er met Max gebeurd was. Het verzoek was dan ook of wij Max konden vinden.

Helaas was Max snel gevonden; op onze website stond namelijk al een struikelsteentje voor Max en zijn familie. Max was op drie jarige leeftijd op dezelfde dag in Auschwitz om het leven gekomen als zijn moeder. Via het Joods Monument konden we een foto van Max achterhalen en vervolgens ook de familie van Max. Zo konden wij hen na zo veel jaren nog aanvullende informatie geven over hun omgekomen familie. Antoon Verberne is in 2003 overleden en ligt begraven op de begraafplaats Eikenhof in Valkenswaard.

Mocht u meer informatie hebben over Antoon Verberne, Cor Moedt, de familie Lievendag of andere Helmondse oorlogsslachtoffers, neem dan contact met ons op via het formulier of helmond@tracesofwar.com.

Bron: STIWOT

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Bezoekersreacties

Headlines

Fotoverslag British Airborne Hospital Oosterbeek
Fotoverslag Lichtjes in Groesbeek
Fotospecial Kerstmis aan het front

Gerelateerde Go2War2.nl artikelen

Agenda

7 april: Bevrijdingsfestival Amherst 2017 te Zuidlaren (website).

4 mei: Bevrijdingsfestival Brielle 2017 te Brielle (website).

20 mei: Militracks Sd.Kfz. Event 2017 te Overloon (website).

24 juni: Militair Weekend Hembrug 2017 te Zaandam (website).

19 augustus: Santa Fe Event 2017 te Overloon (website).

Wat gebeurde er vandaag in de WOII

25-03-1939: MoraviŽ aangehecht bij het Derde Rijk
(Foto: University of San Diego)

Wat er nog meer gebeurde

1940: De Britse regering maakt bekend dat het alle legale middelen zal aanwenden om te voorkomen dat Duitsland ijzererts vanuit Narvik (Noorwegen) importeert.

Fotospecials

Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk
Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen
Herdenking monument 101st Airborne Division
Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment
STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016
Fotoverslag bezoek Odulfusschool begraafplaats Mierlo
Fotoverslag herdenking Helmond 2016
Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2016
Fotoverslag Race to the Bridge 2016

TracesOfWar.com

Go2War2.nl - Artikelen

Go2War2.nl - Recensies

WW2Awards.com - Medailles

WW2Awards.com - Personen

STIWOT Partners


De boodschapper uit de hel

Hitlers propagandatochten