WO2Actueel.nl

Helmondse oorlogsslachtoffers: De Aabode

Het is even stil rond ons onderzoek naar de Helmondse oorlogsslachtoffers die vermeld staan in het oorlogsmonument in Helmond. Wij zitten echter niet stil: er komt nog meer aan, nog veel meer. Momenteel zijn we extra bronnen aan het verzamelen en één daarvan is De Aabode.Helmond werd bevrijd op 25 september 1944 en De Aabode verscheen de volgende dag. "In opdracht van den plaatselijken commandant verschijnt thans dagelijks De Aabode voor Helmond en Omstreken", zo schrijft men in de eerste editie. Lang heeft de naam niet bestaan. Na 10 edities werd de krant Het Helmondsche Dagblad hernoemd. Wij kregen alle edities aangeboden en hebben deze gedigitaliseerd en online geplaatst zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn. Dat kan via onze TracesOfWar.com-website.

De krant geeft een inkijk in de dagen vlak na de bevrijding. We lezen onder andere over het overlijden van Ben van Dorst: "Zaterdag [23 september] viel voor Vorstin en Vaderland bij uitoefening van zijn plicht als Comm. van de transportcolonne van het Roode Kruis de Heer van Dorst, terwijl hij staande met de Roode Kruis vlag voor het bergen van doode viel door een schot van den mof die zelfs geen respect toont voor het teeken van het Rode Kruis."

Gelukkig is er ook leuk nieuws te melden. Op de dag van de bevrijding, 25 september 1944, werd het zoontje van H. Swinkels en A. Swinkels-Meulendijks geboren. Hij kreeg de naam Tommy mee. Op 27 september werd er wederom een Tommy geboren als zoon van J.A. Manders en J.C. Manders-Clement.

In de laatste editie lezen we over het herkennen van soldaten en hun rangen: "De troepen van de Royal Air Force zijn in het grijsblauw gekleed. Een Tommy met een geborduurde V op den mouw is een z.g. lance-corporal, een ons onbekende rang, twee V's is 'n korporaal, drie V's is een sergeant, de sergeant majoor draagt een kroontje omgeven door 'n lauwertak, de adjudant-onderofficier een wapenschild."

Ook staat in deze editie een oproepje van het Gemeentemuseum: "Allen die in de oorlogsdagen en daarna één of meerdere foto's gemaakt hebben, van de aangerichtte verwoestingen, de intocht der Tommy's, etc. worden verzocht hiervan een afdrukje voor het gemeentemuseum af te staan." Uiteraard zijn deze foto's ook nu nog, bij ons, van harte welkom.

Lees alle kranten na op onze website.Heeft u meer informatie over Helmond in de oorlog of over de Helmondse oorlogsslachtoffers? Neem dan contact met ons op via het formulier of helmond@tracesofwar.com.

Bron: STIWOT

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Bezoekersreacties

Headlines

Fotoverslag British Airborne Hospital Oosterbeek
Fotoverslag Lichtjes in Groesbeek
Fotospecial Kerstmis aan het front

Agenda

7 april: Bevrijdingsfestival Amherst 2017 te Zuidlaren (website).

4 mei: Bevrijdingsfestival Brielle 2017 te Brielle (website).

20 mei: Militracks Sd.Kfz. Event 2017 te Overloon (website).

24 juni: Militair Weekend Hembrug 2017 te Zaandam (website).

19 augustus: Santa Fe Event 2017 te Overloon (website).

Wat gebeurde er vandaag in de WOII

25-03-1939: Moravië aangehecht bij het Derde Rijk
(Foto: University of San Diego)

Wat er nog meer gebeurde

1945: De Amerikanen breken uit het bruggehoofd bij Remagen. Het 3e leger verovert Darmstadt. De Amerikanen steken bij Boppard de Rijn over.

Fotospecials

Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk
Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen
Herdenking monument 101st Airborne Division
Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment
STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016
Fotoverslag bezoek Odulfusschool begraafplaats Mierlo
Fotoverslag herdenking Helmond 2016
Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2016
Fotoverslag Race to the Bridge 2016

TracesOfWar.com

Go2War2.nl - Artikelen

Go2War2.nl - Recensies

WW2Awards.com - Medailles

WW2Awards.com - Personen

STIWOT Partners

De boodschapper uit de hel

Hitlers propagandatochten