WO2Actueel.nl

Bodemonderzoek in voormalig Kamp Vught

Van 1 tot en met 5 maart onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Dit gebeurt op initiatief van en in samenwerking met Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, waar de expositie ‘Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog’ te zien is (t/m 14 mei). De afgelopen jaren is er steeds meer interesse in de archeologie van moderne oorlogen. Als eerste museum in Nederland biedt Het Noordbrabants Museum uitgebreid aandacht aan deze boeiende tak van bodemonderzoek.


Bodemvondsten Kamp Vught, opgenomen in de expositie 'Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog' (foto Minja Hemminga, Archol uit collectie NM Kamp Vught)

Proefsleuf
Op het buitenterrein van NM Kamp Vught komt een 'proefsleuf' op de plek waar een (later ontmantelde) spoorlijn naar het kamp was, met name voor de aanvoer van vliegtuigwrakken. Ivar Schute deed eerder archeologisch onderzoek in de voormalige kampen van Amersfoort, Westerbork, Sobibor en Treblinka. Elke dag is er om 13.00 een presentatie door een van de archeologen, waarbij ze hun bevindingen delen met bezoekers. Belangstellenden kunnen de plek van het bodemonderzoek bekijken (woensdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur). Deze activiteiten zijn inbegrepen bij de entree tot NM Kamp Vught.


Reconstructie spoorlijn bij kampgracht (foto Jan van de Ven)

Arrangement
Op vrijdag 3 maart organiseren de musea een exclusief en dagvullend arrangement. Na ontvangst met koffie/thee in Nationaal Monument Kamp Vught (10.00 uur) houdt archeoloog Ivar Schute een presentatie over oorlogsarcheologie. Hierna krijgen de deelnemers in groepen een rondleiding door het herinneringscentrum en bezoeken zij de plek waar bodemonderzoek plaats vindt. Ook is een bezoek aan het Geniemuseum mogelijk in plaats van de rondleiding, dat gevestigd is in de voormalige keuken van Kamp Vught. Vanaf 12.45 uur is er lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught. Met de bus van het Regiment Genietroepen vertrekt de groep om 13.30 uur naar Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Dit museum biedt een rondleiding aan door de tentoonstelling 'Opgegraven strijd'. Om 16.00 uur brengt de bus de deelnemers terug naar Nationaal Monument Kamp Vught.

Aanmelding
Aanmelden is mogelijk via www.nmkampvught.nl (Agenda 3 maart, min. 19 en max. 38 deelnemers). Deelname is € 25,00 met Museumkaart, of € 40,00 zonder Museumkaart. Deze activiteit is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught, Het Noordbrabants Museum, het Geniemuseum en wordt verzorgd door Battlefield Bus Tours, met dank aan het Regiment Genietroepen.

Extra rondleidingen
Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er rondleidingen in NM Kamp Vught van 25 februari t/m 5 maart (behalve maandag) om 14.00 uur. De authentieke barak 1B is (behalve maandag) in de vakantie extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur met de vaste expositie over de geschiedenis van kamp Vught in en na de oorlog.

Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Bezoekersreacties

Headlines

Fotoverslag British Airborne Hospital Oosterbeek
Fotoverslag Lichtjes in Groesbeek
Fotospecial Kerstmis aan het front

Gerelateerde Go2War2.nl artikelen

Agenda

7 april: Bevrijdingsfestival Amherst 2017 te Zuidlaren (website).

4 mei: Bevrijdingsfestival Brielle 2017 te Brielle (website).

20 mei: Militracks Sd.Kfz. Event 2017 te Overloon (website).

24 juni: Militair Weekend Hembrug 2017 te Zaandam (website).

19 augustus: Santa Fe Event 2017 te Overloon (website).

Wat gebeurde er vandaag in de WOII

25-03-1939: Moravië aangehecht bij het Derde Rijk
(Foto: University of San Diego)

Wat er nog meer gebeurde

1943: Luitenant van Zanten wordt geëxecuteerd. (zie 10 maart)

Fotospecials

Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk
Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen
Herdenking monument 101st Airborne Division
Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment
STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016
Fotoverslag bezoek Odulfusschool begraafplaats Mierlo
Fotoverslag herdenking Helmond 2016
Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2016
Fotoverslag Race to the Bridge 2016

TracesOfWar.com

Go2War2.nl - Artikelen

Go2War2.nl - Recensies

WW2Awards.com - Medailles

WW2Awards.com - Personen

STIWOT Partners


De boodschapper uit de hel

Hitlers propagandatochten