WO2Actueel.nl

Herdruk ‘Joodse kinderen in het kamp Vught’

Op 25 maart verschijnt bij Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe uitgave van het boek van Janneke de Moei over de kindertransporten vanuit SS-concentratiekamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in juni 1943. De vernieuwde omslag bevat een collage van portretfoto’s van jonge kinderen, die in 1943 vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar Polen. In 1999 verscheen bij de onthulling van het ‘kindermonument’ met de namen van de vermoorde kinderen ook het standaardwerk van Janneke de Moei.

In 1943 richtte de Duitse bezetter in Kamp Vught een apart deel in voor Joden, het ‘Judenlager’. In de avond van 5 juni werd bekend gemaakt dat de joodse kinderen naar een ‘kinderkamp’ in Polen zouden gaan. Op 6 en 7 juni werden ten minste 1296 kinderen uit Vught gedeporteerd, de meesten samen met hun moeder. Jaarlijks wordt deze treurige geschiedenis herdacht door Nationaal Monument Kamp Vught tijdens een openbare herdenking begin juni.

Dreiging
De Moei tekende het verhaal op hoe de joodse kinderen naar Kamp Vught kwamen, hoe zij leefden zonder hun ouders onder voortdurende dreiging en hoe zij werden weggevoerd. Na een herdruk in 2007 verschijnt nu een heruitgave met wijzigingen, nadat uit onderzoek nieuwe gegevens over de joodse kinderen bekend werden. Ook schreef Janneke de Moei een nieuw voorwoord en zijn nieuwe foto’s en afbeeldingen toegevoegd. Het boek is gebaseerd op feiten en documenten, waarbij De Moei door gedetailleerde getuigenissen van overlevenden de verschrikking tastbaar maakt. Zij beschrijft het verdriet en de paniek van de kinderen, die zich verlaten voelden; de pijn en zorgen van de ouders die in barakken ver van hun kinderen werden ondergebracht.

Nieuwe namen
Uit onderzoek bleek onder meer dat de gedeporteerde kinderen Peter Blumenfeld, Juda Cohen en Freddy Mendes Monteiro niet met hun naam op het monument vermeld staan. Een andere ontdekking is dat een kind wiens naam vermeld wordt op het kindermonument, de oorlog wel heeft overleefd. De driejarige Simon Wijnbergen werd dankzij hulp van het verzet ‘ontvoerd’ uit het ziekenhuis en kreeg daarna een onderduikadres; hij woont sinds 1961 in Israël. Middels onderzoek via bijvoorbeeld het ‘Joods Monument’ - joodsmonument.nl - worden nog steeds nieuwe gegevens bekend over de Holocaust. Omdat het kindermonument in brons is gegoten, is het helaas niet mogelijk om daarop wijzigingen door te voeren. De derde druk is mogelijk dankzij een bijdrage van de Vriendenkring van Nationaal Monument Kamp Vught.

‘Joodse kinderen in het kamp Vught ‘ is te koop in de museumwinkel van Nationaal Monument Kamp Vught en via nmkampvught.nl/webwinkel vanaf 25 maart (€ 12,00; ISBN 9789082360912, 120 pagina’s).

Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Bezoekersreacties

Headlines

Fotoverslag British Airborne Hospital Oosterbeek
Fotoverslag Lichtjes in Groesbeek
Fotospecial Kerstmis aan het front

Gerelateerde Go2War2.nl artikelen

Agenda

7 april: Bevrijdingsfestival Amherst 2017 te Zuidlaren (website).

4 mei: Bevrijdingsfestival Brielle 2017 te Brielle (website).

20 mei: Militracks Sd.Kfz. Event 2017 te Overloon (website).

24 juni: Militair Weekend Hembrug 2017 te Zaandam (website).

19 augustus: Santa Fe Event 2017 te Overloon (website).

Wat gebeurde er vandaag in de WOII

25-03-1939: Moravië aangehecht bij het Derde Rijk
(Foto: University of San Diego)

Wat er nog meer gebeurde

1943: Luitenant van Zanten wordt geëxecuteerd. (zie 10 maart)

Fotospecials

Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk
Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen
Herdenking monument 101st Airborne Division
Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment
STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016
Fotoverslag bezoek Odulfusschool begraafplaats Mierlo
Fotoverslag herdenking Helmond 2016
Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2016
Fotoverslag Race to the Bridge 2016

TracesOfWar.com

Go2War2.nl - Artikelen

Go2War2.nl - Recensies

WW2Awards.com - Medailles

WW2Awards.com - Personen

STIWOT Partners


De boodschapper uit de hel

Hitlers propagandatochten