WO2Actueel.nl

Postume rehabilitatie voor Rhenense zeeheld

RHENEN - De nabestaanden van de Rhenense onderzeebootcommandant Anton Bussemaker hebben ruim een halve eeuw moeten leven met het idee dat hun geliefde verantwoordelijk was voor de dood van 41 mannen op de onderzeeboot O16. Pas in 1995 bleek dat Bussemaker niet door een navigatiefout van hem in een Engels mijnenveld was terecht gekomen.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Bronzen plaquettes van Vredesmonument gesloopt

Drie van de vijf plaquettes van het Vredesmonument in Heythuysen zijn gestolen. De diefstal van de bronzen platen werd maandag ontdekt. Twee jaar geleden was er ook al eens een ontvreemding.

Lees dit artikel bij 1Limburg.

Anne Frankboom bij school in Doesburg vernield

Een nakomeling van de bekende kastanjeboom bij het Achterhuis van Anne Frank die op het plein van een school in Doesburg stond, is vernield. De boom is gegroeid uit een stekje van de oude boom die Anne Frank nog beschreef in haar dagboek. De oude boom zelf waaide in 2010 om.

Lees dit artikel bij NU.nl.

De kampen voor 'foute' Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog

Gevangenen worden getreiterd en tot bloedens toe geslagen. Bewakers storten de inhoud van hun latrinetonnen over hen heen. Maar de Nederlandse bevolking wil niets weten van misstanden in de kampen voor `foute' Nederlanders. Collaborateurs hadden in de oorlog de nationale solidariteit verbroken, en daarvoor moesten ze gestraft worden.

Lees dit artikel bij Historisch Nieuwsblad.

Lang zal ze leven: Dame Vera 'sweetheart of the forces' Lynn vandaag 100 jaar

LONDEN - Ze hield de Britten op de been tijdens de Tweede Wereldoorlog: zangeres Vera Lynn, sinds 1975 Dame Vera Lynn. Met haar liedjes vol nostalgie en hoop en haar verschijning hield ze aan het thuisfront de moed erin en zong ze voor 'haar jongens' die overzee vochten. 'We'll meet again'. Na de oorlog zong ze onder meer in Arnhem tijdens de Market Garden herdenkingen. Vandaag wordt ze honderd. Het afgelopen weekend is dat in Groot-Brittannië al uitgebreid gevierd.Lees dit artikel bij Omroep Gelderland.

Aanloop naar Grebbeberg krijgt historie terug

RHENEN - De Wageningse aanloop naar de Grebbeberg oogt nu groen en lieflijk. Maar krijgt binnen een paar weken een wat meer militaire grimmiger aanblik: het historische slagveld wordt zichtbaarder.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Het nichtje van Eva Braun

“Haar lichaam, haar uiterlijk beheerste haar leven”. Een half jaar logeerde Gertraud Weisker bij haar nicht Eva Braun op Hitlers Berghof. Onlangs kwam in München over haar verblijf een roman uit. Aan Andere Tijden vertelde Eva’s nichtje haar herinneringen aan de maitresse van de Führer.

Lees dit artikel bij Andere Tijden.

Herdruk ‘Joodse kinderen in het kamp Vught’

Op 25 maart verschijnt bij Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe uitgave van het boek van Janneke de Moei over de kindertransporten vanuit SS-concentratiekamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in juni 1943. De vernieuwde omslag bevat een collage van portretfoto’s van jonge kinderen, die in 1943 vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar Polen. In 1999 verscheen bij de onthulling van het ‘kindermonument’ met de namen van de vermoorde kinderen ook het standaardwerk van Janneke de Moei.

In 1943 richtte de Duitse bezetter in Kamp Vught een apart deel in voor Joden, het ‘Judenlager’. In de avond van 5 juni werd bekend gemaakt dat de joodse kinderen naar een ‘kinderkamp’ in Polen zouden gaan. Op 6 en 7 juni werden ten minste 1296 kinderen uit Vught gedeporteerd, de meesten samen met hun moeder. Jaarlijks wordt deze treurige geschiedenis herdacht door Nationaal Monument Kamp Vught tijdens een openbare herdenking begin juni.

Dreiging
De Moei tekende het verhaal op hoe de joodse kinderen naar Kamp Vught kwamen, hoe zij leefden zonder hun ouders onder voortdurende dreiging en hoe zij werden weggevoerd. Na een herdruk in 2007 verschijnt nu een heruitgave met wijzigingen, nadat uit onderzoek nieuwe gegevens over de joodse kinderen bekend werden. Ook schreef Janneke de Moei een nieuw voorwoord en zijn nieuwe foto’s en afbeeldingen toegevoegd. Het boek is gebaseerd op feiten en documenten, waarbij De Moei door gedetailleerde getuigenissen van overlevenden de verschrikking tastbaar maakt. Zij beschrijft het verdriet en de paniek van de kinderen, die zich verlaten voelden; de pijn en zorgen van de ouders die in barakken ver van hun kinderen werden ondergebracht.

Lees meer...

Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

Monument voor vliegtuigcrash in Budel

BUDEL - Ruim zeventig jaar nadat een Engelse Halifaxbommenwerper neerstortte bij de Toom in Budel wordt aan de Asbroekweg, op de grens van Nederland en België, een monument opgericht ter nagedachtenis aan deze vliegtuigcrash.

Lees dit artikel bij ed.nl.

Restauratie van 'SS-sporthal' in Ellecom gestart

ELLECOM - Een bestemming heeft de al jaren leegstaande sporthal in Ellecom nog niet, maar er moet iets gebeuren. Vandaar dat wordt begonnen met de restauratie van het pand dat in slechte staat verkeert en in 1942 is gebouwd met hulp van Joodse dwangarbeiders.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Niet eerder gepubliceerde foto’s Hitler geveild

TURNBRIDGE WELLS - Een boek met niet eerder gepubliceerde foto’s van Adolf Hitler en prominente leden van zijn nazipartij gaat woensdag in Engeland onder de hamer. Het fotoboek is afkomstig uit de slaapkamer in de bunker in Berlijn die Hitler en zijn echtgenote Eva Braun deelden in de nadagen van het regime in april 1945.

Lees dit artikel bij De Telegraaf.

Wethouder Berg en Dal wil landmark voor onderwaterzetting polder

BERG EN DAL - Ze wil een 'landmark' voor de polder; een oriëntatiepunt in het landschap dat passanten eraan herinnert dat dit gebied tijdens de gevechtshandelingen in 1944 onder water werd gezet.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Oorlogsmonument in bos bij Velp blijft voorlopig vergeten

VELP - In het bos bij Velp staan de restanten van Duitse zendmasten, gebouwd in de oorlog. Veel wandelaars weten niet wat ze zien; een informatiebord ontbreekt.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Deense jongen (14) vindt vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog bij zijn boerderij

Daniel Rom Kristiansen moet wel een 10 krijgen voor zijn geschiedenishuiswerk over de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn vader kwam hij onverwacht een vliegtuig uit 1944 tegen op een veld bij de boerderij van de familie.

Lees dit artikel bij Algemeen Dagblad.

Zes Arnhemmers even huis uit voor demontage onontplofte bommen

ARNHEM - De bewoners van zes woningen in Arnhem-Zuid moeten donderdag even hun huis uit als de Explosieven Opruimingsdienst twee blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog demonteert. Zij wonen binnen een straal van 150 meter van waar de destijds niet ontplofte bommen liggen.

Lees dit artikel bij De Gelderlander.

Gemeente Leusden steunt uitbreiding Kamp Amersfoort

De gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort. De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie.

Lees dit artikel bij Historiek.

Verhaal van 'Bankier van het Verzet' verfilmd: 'Hij roofde miljoenen van de bank'

Hij is dé onbekende verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog: Walraven van Hall. Met de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis maakte hij tientallen miljoenen guldens buit, geld dat allemaal gebruikt werd voor het verzet. Zijn verhaal wordt nu verfilmd, tot grote trots van zijn 81-jarige zoon.

Lees dit artikel bij RTL Nieuws.

Lezing 7 maart: De vliegtuigcrashes in de Westhoek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortten ruim 1.200 vliegtuigen neer op Nederlands grondgebied, waarvan een 80-tal in de Brabantse Westhoek.

Met name West-Brabant ervoer dat de Tweede Wereldoorlog in belangrijke mate in de lucht werd beslist. Bijna alle geallieerde bombardementsvluchten vanuit Engeland naar het Ruhr-gebied kwamen over de West-Brabant. Een aantal vliegtuigen crashten bij Zevenbergen, Klundert, Willemstad en Steenbergen.

De intrigerende verhalen achter een aantal van deze crashes komen aan bod tijdens de te lezing van de heemkunders Hans van Dordrecht en Willem van Dranen op 7 maart 2017. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur bij Diner-Café van der Hooft, Markt 8 te Zevenbergen.

Lees meer...

Bron: Vliegend Museum Seppe

Groot onderzoek naar oorlogsjaren

De gemeente Den Haag doet een groot, alomvattend onderzoek naar de gevolgen van de luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog. Den Haag was een frontstad tijdens de Duitse bezetting. Het onderzoek duurt twee jaar en zal uitmonden in een boek en tentoonstelling.

Lees dit artikel bij ad.nl.

Vrijdag 3 maart 2017 Grebbeberg in televisieserie Ten Strijde

In de meidagen van 1940 speelde de Grebbeberg een grote rol. Onverwacht hielden de Nederlanders dagenlang stand tegen de Duitsers, maar uiteindelijk verloren we. Omdat Nederland te weinig mannen en middelen had, tegenover een grote Duitse overmacht van goedgetrainde soldaten met moderne wapens. Jort en Pieter Jan volgen de tragische strijd om de Grebbeberg van dag tot dag. Vanuit het gezichtspunt van Jan Soldaat.

Uitzending op vrijdag 3 maart 2017 om 21:05 uur op NPO 2.


Lees dit artikel bij NPO Ten Strijde!.

Oudere berichten zijn in ons archief te lezen...

Headlines

Fotoverslag British Airborne Hospital Oosterbeek
Fotoverslag Lichtjes in Groesbeek
Fotospecial Kerstmis aan het front

Agenda

7 april: Bevrijdingsfestival Amherst 2017 te Zuidlaren (website).

4 mei: Bevrijdingsfestival Brielle 2017 te Brielle (website).

20 mei: Militracks Sd.Kfz. Event 2017 te Overloon (website).

24 juni: Militair Weekend Hembrug 2017 te Zaandam (website).

19 augustus: Santa Fe Event 2017 te Overloon (website).

Wat gebeurde er vandaag in de WOII

24-03-1944: Japanse tegenaanval Bougainville gestopt
(Foto: U.S. National Archives)

Wat er nog meer gebeurde

1941: Duitse troepen onder generaal Erwin Rommel bezetten El Agheila (Libië).

Fotospecials

Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk
Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen
Herdenking monument 101st Airborne Division
Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment
STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016
Fotoverslag bezoek Odulfusschool begraafplaats Mierlo
Fotoverslag herdenking Helmond 2016
Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2016
Fotoverslag Race to the Bridge 2016

TracesOfWar.com

Go2War2.nl - Artikelen

Go2War2.nl - Recensies

WW2Awards.com - Medailles

WW2Awards.com - Personen

STIWOT Partners

De boodschapper uit de hel

Hitlers propagandatochten